Wij mochten de Calmy kids verzwaringsdeken testen. Daar was ik ontzettend blij mee omdat ik daar veel goeie verhalen over heb gehoord.

Korte kennismaking

Ik wilde de verzwaringsdeken graag voor Aaron testen. Aaron is onze oudste zoon van 8 jaar met een verstandelijke beperking. Hij functioneert op ongeveer 4 jaar en heeft onder andere veel moeite met zijn emotieregeling.
Dit uit zich bijvoorbeeld in boze en verdrietige buien waarin we hem moeilijk kunnen helpen. Hij kan niet goed aangeven wat hij nodig heeft of waar de boosheid of het verdriet vandaan komt.

Wij zijn hierin als ouders ontzettend zoekende in wat voor iedereen fijn is en hoe we hem het beste kunnen helpen.
Door Aaron te helpen ontspannen komt hij eerder weer tot rust en voelt hij zich weer prettiger.

Een cadeautje

Hij mocht de doos die opgestuurd was zelf openmaken en werd helemaal enthousiast van het blije patroon, een mooie blauwe verzwaringsdeken met zeedieren. Het viel hem meteen op hoe zwaar de deken is en de verzwaringsdeken moest natuurlijk direct geprobeerd worden. De andere kinderen gingen er graag naast liggen en om de beurt even onder de deken.

We hebben in eerste instantie geprobeerd om Aaron onder de deken te laten slapen. Maar dat is een verandering en dat vindt hij lastig. Dus we doen het in kleine stapjes.

Meer rust

We zijn al lange tijd bezig om te bedenken hoe we hem kunnen helpen om te ontspannen tijdens en na een woedeaanval of als hij intens verdrietig is. Meerdere dingen geprobeerd, maar uiteindelijk helpt het onvoldoende.

Het leek mij goed om de verzwaringsdeken daarvoor te gaan proberen. Als een blad, het is ongelofelijk, maar zijn emoties draaide als een blad aan een boom om. En dat binnen enkele seconden.

Hoe gaan we met de emoties om

Ik neem hem apart even mee naar boven om de rust op te zoeken, een klein lampje, soms een rustgevend muziekje aan en dan leg ik de deken over hem heen. Hij heeft een knuffeldoek, een zachte stof met allemaal labeltjes eraan van verschillend materiaal. Aaron vindt het fijn om die bij zich te hebben om tot rust te komen.
Dan blijf ik naast hem zitten, wrijf over zijn hoofd en rug. De andere keer masseer ik zijn rug en de volgende keer leg ik de verzwaringsdeken tot aan zijn nek zodat hij er helemaal onder ligt. Dat kijk ik per situatie aan, maar hij ontspant zo ontzettend snel.

Toen kwam de ontspanning

De eerste minuten ligt hij nog te woelen en te draaien onder de verzwaringsdeken, je ziet dat zijn lichaam echt vecht om zich over te geven aan het ontspannen. Maar zodra hij die rust heeft dan gaat de duim in zijn mond(ja, we proberen het nog steeds af te leren), dan pakt hij zijn knuffeldoek en doet hij zijn ogen dicht.

Na een tijdje kruipt hij dan meestal op schoot en dat is voor mij het teken dat hij weer voldoende tot rust is gekomen.

Hoe werkt de verzwaringsdeken?

Het extra gewicht van de deken zorgt voor een diepe druk stimulatie. Dit geeft een veilig en geborgen gevoel, alsof je geknuffeld wordt. De zachte druk op je lichaam zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, je hersenen maken meer gelukshormonen aan en minder stresshormonen.

Ik heb gelezen dat echt het slapen onder de verzwaringsdeken ook wel een aantal weken nodig heeft, omdat je lichaam eraan moet wennen. Dat komt nog wel.
Voor nu zijn wij al ontzettend blij dat we de verzwaringsdeken mochten testen, helemaal omdat wij het enorm positieve effect ervan zien. Het is fijn om een manier te vinden en het materiaal in huis te hebben om je kind zo goed mogelijk te kunnen helpen. En in ons geval blijkt dat dus een verzwaringsdeken te zijn. En ik weet ook dat dit heus niet altijd en iedere keer zal helpen, maar ik denk dat het ook voor Aaron helpend is dat hij hier zelf positieve ervaringen mee heeft en zich er makkelijker aan over kan geven? Geen idee hoor, maar misschien is dat ook een beetje wat ik mezelf maar voor hou.

Hoe kies je de juiste deken?

Je kiest een deken aan de hand van het gewicht van je kind, en neemt hier 10% van. Dan weet je welke deken geschikt is.

Er zijn effen dekens, maar ook met printjes.
Ben je benieuwd welke deken voor gebruik geschikt is? Neem dan een kijkje op onderstaande site om te kunnen vergelijken:
verzwaringsdekens vergelijken

En als je op zoek bent naar een verzwaringsdeken die speciaal voor kinderen is, kijk dan op onderstaande pagina. Daar worden de dekens vergeleken voor kinderen:
verzwaringsdeken-kind

Ik ben ontzettend enthousiast en ik hoop door deze blog dat er meer ouders/verzorgers zijn die geholpen zijn met deze deken. Het hoeft dus niet eens per se te zijn voor het slapen, maar de verzwaringsdeken kan jouw kind misschien het veilige en geborgen gevoel geven wat hij/zij nog heeft. En of je nou ouder, verzorger of welke mooie rol je ook hebt voor een kind. We willen uiteindelijk allemaal het beste voor hen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.