Wat geef je de kinderen mee in de pauzes? Aaron heeft een continurooster, Abel en Anna (nog) niet en zij blijven in principe ook niet over dus zij krijgen alleen een 10-uurtje mee en een fles water. Ik hou ervan om de kinderen een gezond, gevuld trommeltje mee te geven en vooral gevarieerd. Ook dingen die ze thuis misschien niet snel eten, kunnen ze op school opeens wel eten. Probeer dus ook eens iets anders.

Ik vul de bakjes de avond van te voren. Zoals je wellicht eerder hebt gelezen ben ik echt geen ochtendmens en in dat uurtje ga ik het echt niet redden om ook nog eens minimaal 5 bakjes te vullen. Ik ben altijd blij als iedereen op de juiste plek en tijd is en nog aangekleed ook. En niet onbelangrijk: dat ze ook nog hun tas bij zich hebben. En ja, ik heb echt nog wel eens ergens een tas of bakje moeten nabezorgen.

Op de school van Abel en Anna is het advies voor gezonde tussendoortjes en lunch en op woensdag is het “fruitdag”. Dan wordt er dus logischerwijs fruit gegeten. Koekjes, snoep, chocolade en dergelijke is dus niet verboden maar wordt wel afgeraden. Dat is op iedere school weer anders, maar dat is terug te vinden in de schoolgids.

Tip 1:Aaron wil altijd een appel mee, dus deze gaat in partjes met schil in de trommel, deksel erop en meteen in de koelkast. Het verkleurt echt niet. Lekker met wat kaneel erop of soms wat rozijntjes erdoorheen. Een feestje in een trommel! 

Tip 2: fruitmix, helemaal lekker met zomerfruit vind ik. Wat blauwe bessen met aardbeien, frambozen met mango of bramen met druiven. Heerlijk. Het ziet er kleurrijk uit en het oog wil ook wat. Hier wordt mango graag gegeten en als het niet het seizoen is haal ik diepvries. Het is dan al in blokjes gesneden en dan kunnen ze het toch het hele jaar door eten. Zelf neem je ook liever iets wat er fris, kleurrijk en fruitig uit ziet dan een bruine banaan in een schil.

Tip 3: geef naast het fruit ook wat groente mee. Op die manier krijgen ze al wat meer binnen en wordt het een gewoonte om niet alleen als avondeten groente te eten. Je geeft dan iets mee wat hij lekker vindt en vult dit dan aan met een nieuwe smaak. Kinderen zijn vaak niet gelijk enthousiast over iets nieuws, maar blijf het aanbieden.

Tip 4: maak het aantrekkelijk. Je hoeft echt niet iedere dag bloemetjes, blaadjes of hartjes uit een komkommer te prikken. Maar wat ik bijvoorbeeld geregeld doe met tomaatjes, is schuin doormidden snijden. Dan draai je 1 helft om en schuif je de tomaatjes tegen elkaar, prikkertje er doorheen en een hartje it is! Zeker de meisjes hier vinden dat fantastisch.

Tip 5: een eitje hoort erbij. Gewoon een gekookt eitje en die in 2en of stukjes snijden, maar je kan ook een omelet bakken en die in reepjes snijden en oprollen. Ook weer leuk op een prikkertje en daar zou je dan weer een tomaatje bij kunnen doen. Of het omelet op een wrap en dan met een lekkere humus of spread en wat groente. Maar een gebakken ei op brood is ook lekker net als een gekookt ei in plakjes op een wrap. Ook weer lekker wat groente erin zoals tomaatjes, avocado of paprika.

Tip 6: bananenbrood. Ideaal om je te bruin geworden bananen voor te gebruiken. Ik spaar ze altijd even op in de koelkast, fruit krijgt hier niet zoveel kans om bruin te worden namelijk en dan bak ik 2 bananenbroden. Even laten afkoelen en dan per plak verpakt in de vriezer. S avonds met het vullen van de trommels haal ik de plakken eruit en dan is het in de pauze ontdooit. Ik zal hieronder het recept plaatsen en dan kan je er eindeloos mee variëren. Denk aan verschillende noten, stukjes (pure) chocola, rozijnen, pindakaas, fruit, zaden of pitten. Het kan allemaal.

2 rijpe bananen.

1 appel in kleine stukjes

100 gram amandelmeel

50 gram gemalen havermout

1,5 theelepel bakpoeder

1 theelepel kaneel/koek en speculaas kruiden

3 eieren

Verwarm de oven op 175 graden

Maal de havermout fijn en pureer/prak de bananen.

Mix alle ingrediënten erdoor, maar hou de appel apart(even als de andere toppings)

Spatel deze er doorheen.

Doe het beslag in een ingevette vorm en bak de cake in zo een 45 minuten gaar. Met een satéprikker check je of de cake gaar is. Komt deze er schoon uit? Haal het bananenbrood er dan uit.

Laat het afkoelen en neem eerst een plak warm bananenbrood en geniet hiervan. Snij de rest in plakken en vries in.

Tip 7: dip it, een lekkere dip voor de groente. Dat maakt het nog leuker om wat groente snacks te eten. Ik gebruik meestal gewoon Humus en Anna en Noa zijn dol op de “prinsessen” humus, ook wel bieten humus genoemd in de supermarkt. Maar je kunt ook een dipsausje maken met (Griekse)yoghurt bijvoorbeeld, doe er wat kruiden in en je hebt een lekker fris sausje.

Tip 8: yoghurt in een meeneem beker. Wij hebben voor de kinderen een lactosevrije yoghurt, geiten yoghurt of iets van soja. Hier kan je dan al wat fruit op doen en de deksel vul je met andere toppings zoals bijvoorbeeld nootjes, (home made) granola, muesli, gedroogd fruit of iets anders wat je lekker vindt. In deze yoghurt beker zit gepofte spelt als topping.

Tip 9: een budget tip, fruit kan flink aan de prijs zijn. Maar als je seizoensfruit en/of groente koopt is dit leuker voor je portemonnee. Net als dat je dit op de markt koopt.

Tip 10: nog wat losse hapjes die lekker zijn: (geiten)kaas blokjes. Zelf gebruiken we de 30+ kaas of geitenkaas. Kipfilet rolletje gevuld met een haverspread. En als topping voor de yoghurt wordt er dagelijks cornflakes gegeten. Bij de ah hebben ze bio zakken met cornflakes, die zijn ongesuikerd. Mais/rijstwafels met bijvoorbeeld pindakaas, zuivelspread of iets anders wat ze lekker vinden.

Op maandag hebben we een “doe een leuk briefje in de trommel van je kind” dag geïntroduceerd. Voor de kinderen die niet kunnen lezen knip ik een hartje uit en doe ik dat erbij. En voor de kindjes die wel kunnen lezen schrijf ik er een korte tekst op. Met veel plezier, fijne dag, geniet op school, kus van papa en mama, we houden van jou enz. Gegarandeerd een glimlach op het gezicht van je kind zodra de trommel open gaat. Haha nu nog wel, als ze ouder worden is dat vast en zeker super stom. Maar voor nu vind ik dit heerlijk om te doen.

Omdat ik een aantal keer de vraag kreeg wat ik de kinderen meegeef leek het mij leuk om hier een blog van te maken. Misschien vind je dit helemaal niks, misschien heb je er iets aan. Er zullen mensen zijn die het te gezond vinden, te ongezond, te veel, te weinig enz. Want we hebben altijd wel iets om ergens wat van te zeggen of te vinden. Maar dit is mijn manier en ik denk dat we er vanuit mogen gaan dat iedereen het op zijn eigen manier zo goed mogelijk wil doen. Hierin hebben we ook allemaal onze eigen onzekerheden. Voeding is daar absoluut 1 van bij mij. Door mijn eetstoornissen heb ik hier ook echt een haat-liefdeverhouding hiermee. Reacties als: “ oooh wat goed dat jij je kind zoveel gezonds mee geeft” of “oooh wat knap dat ze alleen maar water drinken” “ krijgen ze dan nooit een koekje mee? Wat goed! Nee mensen, dat vind ik niet. Want ik zou willen dat het mij niks kan schelen dat ik m’n kinderen een Liga en pakje drinken mee zou geven. Dat het niet mijn dwang is om groente én fruit mee te geven, maar dat is het wel. En het zou ook discussies schelen, Peter vindt het prima maar vindt het ook prima als het allemaal ietsje minder zou zijn;) Ik werk er aan en geloof erin dat ook dit gaat herstellen maar dat heeft nog meer tijd nodig. Maar voor nu is dit oké, niet alles tegelijk. En mogelijk kan ik met mijn verlepte food mind andere inspireren voor een gevarieerde lunch en gezonde tussendoortjes en ik leer weer van anderen. Want we hoeven het echt allemaal niet alleen te doen hè! En wat voor mij gezond is, is in jouw ogen ongezond en andersom en dat maakt ook helemaal niet uit. En wat is eigenlijk gezond en ongezond. Sowieso heb ik moeite met die termen, stop met labels plakken. Eet en drink gevarieerd, maar bovenal geniet!

Marinka Benit Recepten

4 Replies

  1. Wow, wat goed, Marinka. Het ziet er prachtig uit en lekker. Mijn kinderen kwamen tussen de middag thuis eten. Ze hadden alleen drinken bij zich. En een koek. Meestal ontbijtkoek met sterretjes langs de zij kant. Die zat er soms de volgende dag nog in. Ze hadden haast om zo lang mogelijk buiten te spelen 🙂

    Eten ze het allemaal op? Erg leuk gedaan.

  2. Dank voor al deze geweldige tips en… recept van bananenbrood. Hier heeft Christiaan ook wat aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.